GI metoden

GI metoden eller ”Glykemiskt index” (GI) är ett system som kategoriserar kolhydratinnehållande livsmedel enligt hur mycket de ökar blodsockernivån!

GI-metoden och Kolhydrater

Generellt sett har kolhydratinnehållande livsmedel som bryts ner och absorberas snabbt ett högre GI än livsmedel som det tar längre tid för. Vissa typer av bröd och frukostflingor, ris och potatis är exempel på livsmedel där kolhydrater snabbt bryts ner till glukos och därmed har ett relativt högt GI. Montignac och Atkins är olika typer av GI-metoder. Montignac tillåter till exempel ost och ägg, medan man ska dra in på vitt mjöl och socker.

GI-metoden förbättrar hälsan

Under de två senaste årtiondena har det framkommit rekommendationer om att kostens fettinnehåll skall minskas och ersätts med kolhydrater för att sänka farligt höga kolesterolnivåer och minska risken för för tidig död. En fettsnål kost rekommenderas även för att förebygga och även behandla övervikt.

 

Läs mer om: GI, GI-metoden och GI tabell

En reaktion på “GI metoden

  1. Pingback: Gi metoden | Viktminskning med GI « Smartasidor

Kommentera