Viktigt att få i sig alla vitaminer

Det finns en hel del som våra kroppar behöver för att fungera som den ska. En mycket viktig sak, det är att få i sig alla de vitaminer man behöver ha. För att säkerställa att du får i dig alla, så kan du välja att äta ett multivitamin. På bastitest24.se kan du läsa mer om det. 

Sedan är det så att en del av vitaminerna som finns, de är så kallade essentiella, alltså livsviktiga. Dessa kan inte kroppen skapa på egen hand, utan vi måste få i oss dem via kosten eller via kosttillskott.

Om det är så att du har brist på en eller flera vitaminer så kan det ge dig bristsjukdomar. Därför är det viktigt att se till så att du får i dig dem!

Olika vitaminer

Av alla vitaminer som finns så är det 13 som är essentiella. I dessa ingår alla fem B-vitaminer och D-vitamin.

D-vitamin är till för att vi ska kunna bygga upp samt behålla våra tänder och skelett starkt. Sedan måste våra kroppar även ha vitamin B6 och B12 för att kunna dela celler och bilda röda blodkroppar.

Vitamin B2 och B5 bra för håret och huden.

Det finns B-vitaminer och D-vitaminer naturligt i den kost vi äter samt att D-vitamin skapas även i kroppen genom solen.

Du som äter mycket kött, fet fisk, skaldjur samt spannmål och ägg, mjölk och yoghurt får i dig en mängd olika sorter av B-vitaminer och D-vitaminer. 

En del vitaminer är dock svåra att få i sig enbart via kosten, eftersom att man får äta extrema mängder av vissa livsmedel för att komma upp den dagliga rekommenderade dosen. Därför kan ett extra tillskott vara bra. 

Dagsbehovet av vitaminer anges som RDI som står för rekommenderat dagligt intag och detta värde kan variera med ålder, kön med mera. 

1 Oct 2022