Viktigt med rätt knivar i köket

I köket är det bra att ha lite olika knivar för att kunna laga mat på ett bra sätt. Man talar ofta om apanska och europeiska knivar. Sedan så finns det olika knivar som passar bra för olika saker. Den vanligaste kniven är den så kallade kockkniven. Den kan användas till mycket som att  skära, hacka och tärna allt från kött och fågel till grönsaker och rotfrukter. Denna kniv har ett brett blad samt att den är något svängd längs eggen.

Andra knivar som kan vara bra att ha i köket är grönsakskniv, skalkniv, brödkniv och filékniv.

Specialknivar

Det finns även ett gäng med så kallade specialknivar. Du har till exempel ostronkniv, som har ett litet men kraftigt knivblad som kan ta sig in i ostronet och bända upp skalet. 

En annan variant är urbeningskniv. som är mindre  flexibel än en filékniv och avsedd för att bena ur kött och ta bort styckdetaljer.

Du har också en så kallad hackkniv, som är lik köttyxan men anpassad för att hacka grönsaker och färska örter. Populär i de kinesiska köken. Bästa hackkniven enligt bästaprodukterna.com är Backaryd Hackkniv 18 cm från Cervera .

Santokukniv är en mångsidig kniv med en rakare egg som passar både för att skära och hacka.

Sist men inte minst så har du även trancherkniv, som används för att tranchera, alltså skära upp, kött. Skivorna blir tunna och jämna tack vare det släta bladet. 

7 Mar 2023